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answers may have alternate solutions. Reader comments are invited.

Qi: A precast producer recently asked if a parking struc
ture could be non-rated as far as fire resistance is con
cerned?

Al: The answer to this question depends, of course, on
the size of the parking structure, and neglecting the possibil
ity that the owner or designer might have stipulated in the
specifications that the structure must be fire rated for insur
ance purposes or other reasons. Ignoring the latter, and also
ignoring any area increase for location on the site or sprin
kler protection, let’s take a look at how the size affects the
fire rating. To begin with, let’s assume that this is an open
parking structure.

To solve the problem, the reader needs to study the ac
companying table. This table is found in Chapter 3, Volume
1 of the Uniform Building Code (UBC); note that the same
table appears in the International Building Code (IBC). The
only non-rated category is the last item in the left-hand col
umn, “Type of construction, IT-N.” The allowable area is
30,000 sq ft (2790 m2), and the allowable height is eight
tiers.

In Section 3 11.9.5 of the UBC, it states that:
“Open parking garages constructed to heights less than

the maximums established by Table 3-H may have individ
ual tier areas exceeding those otherwise permitted, provided

the gross area of the structure does not exceed that permit
ted for the higher structure.”

Using a few simple calculations, the maximum area of a
Type IT-N (non-rated) structure is 8 x 30,000 or 240,000 sq
ft (22320 m2). If the structure is two stories (tiers) high,
each tier could be 240,000/2 = 120,000 sq ft (11160 m2).
For a three-story structure, each tier could be 240,000/3 =

80,000 sq ft (7440 m2), and so on.
In summary, then, depending on the configuration of the

structure being designed, this table determines whether it
could be non-rated for fire resistance.

Q2: With reference to the stair connection detail shown
on the right-hand page, does the slight exposure of the steel
element making the connection have to be fire rated?

A2: The illustration shows how the landing is connected
to the wall of a stair shaft. Notice that there is a slight gap
between the landing and the wall. Assume that this is a two-
hour shaft.

The answer to the question is that the steel element does
not have to be fire rated. When a stair shaft is fire rated, it
means that the inside of the shaft is being protected from a

Table 3-H. Open parking garages area and height. (Courtesy: International Conference of Building Officials.)

Note: 1 sq ft = 0.093 m2.

Height (in tiers)

___________

Mechanical accesS
Area per tier Automatic fire exti’ system iI ,l

Type of construction (sq ft) Ramp access No ht Yes

I Unlimited Unlimited Unlimited Unlimited

TI-FR. 125,000 12 tiers 12 tiers 18 tiers

II One-hour 50,000 10 tiers 10 tiers 15 tiers

TI-N 30,000 8 tiers 8 tiers 12 tiers
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fire outside the shaft. The walls of the shaft must be rated
for two hours in this case, but nothing inside the shaft need
be. The situation is analogous to walking up an unprotected
steel stairway inside a stair shaft.

To further reinforce this concept, take a look at the
Uniform Building Code (UBC), Chapter 6, of Volume 1.
For Types I and II construction (this is for non-combustible
construction), look at Section 602 (Type I) and Section 603
(Type II), and specifically those subsections addressing
stairway construction. The provisions plainly state that stair
way construction shall be “...of reinforced concrete, iron or
steel with treads and risers of concrete, iron or steel.” That’s
it! Non-combustible construction, but having no required
fire rating. In Type III construction and beyond, the stair
way construction may be of “...any material permitted by
this code.”

[Contributed by Walter J. Prebis, Executive Director,
Colorado Prestressers Association,

Lakewood, Colorado] Typical “RVK” detail. (Courtesy: JVI, Inc.).
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DISCUSSION NOTE

The Editors welcome discussion of reports and papers
published in the PCI JOURNAL. The comments must be
confined to the scope of the article being discussed. Please
note that discussion of papers appearing in this issue must
be received at PCI Headquarters by October 1, 2000.
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